פטריות פסילוסיבין

פטריות פסילוסיבין
נכתב על ידי אדם קהתי, פסיכולוג

 

אין לראות באמור לעיל משום עצה ו/או המלצה לצריכת סמים בלתי חוקיים. חומרים אלו יכולים להיות מסוכנים לבריאותו של האדם כאשר נצרכים באופן עצמאי וללא כל פיקוח ובקרה של משרד הבריאות

 

במאמר זה אסביר מה הן פטריות פסילוסיבין ועל השימושים שלהן במחקרים בעבר וכיום.

 

מה הן פטריות פסילוסיבין?

פסילוסיבין הוא שם כולל לפטריות בעלות חומר פסיכואקטיבי. מה שמוכר לרוב כפטריות הזיה, פטריות קסם ועוד. בעת נטילת הפטרייה החומרים הפסיכואקטיביים שמצויים בה (פסילוסיבין ופסילוצין) מגיעים למוח ומשפיעים על קולטני הסרוטונין כשלבסוף נוצרך חוויה פסיכדלית המשפיעה באופן עוצמתי על התודעה. חוויה זו מתאפיינת בתפיסה חושית שונה מהרגיל ובתפיסה עצמית שונה מהרגיל. למשל: תחושת הזמן והאוריינטציה במרחב  משתנה, אופן החשיבה משתנה וישנן הלוצינציות. בשל מצב לא שגרתי זה לעיתים יכולים להתעורר תחושות של חרדה ופחדים וכן שינויים קיצוניים של מצב הרוח.

 

מתי התחיל השימוש בפטריות פסילוסיבין?

ישנן עדויות לכך שבני אדם עשו שימוש בפטריות הפסילוסיבין בשנים 4000-7000 לפני הספירה. מדובר בתרבויות קדומות ביותר שנטלו את הפטריות למטרות דתיות וטקסיות ולצרכים רפואיים בעיקר.

בשנות ה-60 של המאה ה-20 ד”ר טימותי לירי וד”ר ריצ’רד הלפרט החלו לבצע מחקרים מסודרים בשביל להבין את השפעתן הפסיכואקטיבית של הפטריות. עד מהרה מחקרים אלו הופסקו בשל סוגיות של בטיחות ואתיקה. זמן מה לאחר מכן השימוש בפטריות זלג לרחובות והחלה תרבות צריכה מאסיבית וגידול עצמי של פטריות פסילוסיבין וב – 1971 פטריות הפסילוסיבין נכנסו לרשימת הסמים המסוכנים של האו”ם והוצאו אל מחוץ לחוק.

 

קצת יותר מ-30 שנים לאחר מכן…

בשנים האחרונות, החלו לקיים מחדש מחקרים בפסיכותרפיה ובמשני תודעה ככלל ובפטריות הפסילוסיבין בפרט. לדוגמא: מחקר שבדק את ההשפעה של צריכת פסילוסיבין מבוקרת ומתן טיפול פסיכולוגי בקרב אנשים שסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית (OCD), מחקר נוסף שבדק את ההשפעה של פסילוסיבין על מכורים לאלכוהול ועוד. לא אכנס בפירוט לממצאי המחקרים אך אציין באופן ספציפי מחקר אחד בו נראה שלפסיכותרפיה בשילוב פטריות פסילוסיבין ישנו פוטנציאל להטבה נפשית בדיכאון עמיד לטיפול תרופתי.

לאור הפוטנציאל הגלום בפסיכותפריה בשילוב פטריות פסילוסיבין לדיכאון ה-FDA מקדם באופן מיוחד מחקרי המשך בעניין זה. חשוב לציין שיש צורך במחקרי המשך עם מדגמים רחבים ובידוד משתנים ברור על מנת לבסס את תרומת פטריות הפסילוסיבין להטבה הנפשית.

מקורות:

Thomas K, Malcolm B, Lastra D. Psilocybin-Assisted Therapy: A Review of a Novel Treatment for Psychiatric Disorders. J Psychoactive Drugs. 2017;49(5):446‐455. doi:10.1080/02791072.2017.1320734

Johnson MW, Griffiths RR. Potential Therapeutic Effects of Psilocybin. Neurotherapeutics. 2017;14(3):734‐740. doi:10.1007/s13311-017-0542-y

למאמרים נוספים בנושא:

בקבוק LSD

LSD

מה הוא LSD?, מה הקשר בין חומרים פסיכואקטיביים ותחלואה נפשית?, כיצד נתגלתה השפעתו של חומר זה לראשונה?, מה הם הסיכונים בנטילתו? תשובות לשאלות אלו ועוד בפנים..

קרא עוד »
דילוג לתוכן