כמה עולה טיפול פסיכולוגי?

מטבעות
  נכתב על ידי אדם קהתי, פסיכולוג

 

ישנן אפשרויות רבות לקבלת טיפול פסיכולוגי, חלקן בתשלום, חלקן ללא תשלום וחלקן מסובסדות. אז בואו נעשה סדר.

 

טיפול נפשי בחינם – בקופות החולים ובמרפאות הציבוריות.

בימינו, כל אדם במדינת ישראל יכול לבדוק את זכאותו לטיפול נפשי ללא עלות. הטיפול הפסיכולוגי מתקיים במסגרת קופת החולים אליה הוא משתייך או במרפאות הפסיכיאטריות בבתי החולים. יש לציין כי מתן הטיפול הנפשי בבתי החולים הוא בכפוף לקבלת טופס התחייבות כספית מקופת החולים המבטחת ובמתן אבחנה פסכיאטרית

 

איך מקבלים את הטיפול הנפשי בחינם?

יש לפנות לרופא המשפחה המטפל בכם ולבקש ממנו לקבל טיפול פסיכולוגי במסגרת קופת החולים או במרפאות הציבוריות. טיפול במסגרות אלו מותנה בשיחת הכרות עם איש מקצוע ובקבלת אבחנה פסיכיאטרית שנרשמת בתיק הרפואי של המטופל.

 

קבלת אבחנה פסכיאטרית כתנאי לטיפול נפשי

המצב הנוכחי בו קופות החולים והמרפאות הציבוריות יאפשרו טיפול פסיכולוגי הוא רק לאחר קבלת אבחנה פסיכיאטרית. מצב זה טומן בתוכו בעיתיות מאחר וישנם מקרים בהם המטופל לא עונה על קריטריונים של הפרעת פסיכיאטרית והוא עדיין מרגיש שזקוק לטיפול נפשי. במצב כזה קופות החולים או המרפאות לבריאות הנפש יאלצו לתת אבחנה פסיכיאטרית שלא תואמת במדויק את מצבו של המטופל או שיאלצו שלא לקבלו.

 

כיום יש פתיחות גדולה יותר מבעבר לנושא של טיפול נפשי, אכן כן, זאת התקדמות יפה. עם זאת, התיק הרפואי מלווה אותנו לכל החיים. צריך לקחת בחשבון שכאשר ניגשים לעבודות מסוימות לעיתים ישנה דרישה מהמעסיק לספק חומרים מהתיק הרפואי. אני חושב שמעסיקים שונים יכולים להתייחס לחומרים האלו בצורות שונות. מצד שני אפשר לחשוב על זה גם אחרת ולהגיד “אני לא מעוניין להיות מועסק במקום שלא מקבל אותי על סמך קושי נפשי”. גם זה בסדר.

 

רשימות המתנה לטיפול נפשי בקופות החולים ובמרפאות הפסיכיאטריות

יש לקחת בחשבון כי במידה והרושם לכך שהפונה זכאי לטיפול נפשי ישנן רשימות המתנה אליהן צריך להיכנס. זמני ההמתנה משתנים בין המרפאות השונות בהתאם לעומס ופניות המטפלים. זמני ההמתנה יכולים לנוע בין מספר חודשים מועט עד לשנת המתנה ובמקרים קיצוניים אף יותר. מקרים חריגים לעיתים מאושרים להתחלת טיפול מידית אך זה תלוי בחומרת מצבו של הפונה ובעומס הפניות.

 

טיפול נפשי מוגבל בזמן

יש לקחת בחשבון שבשל העומס הרב על קופות החולים והמרפאות הציבוריות הטיפולים הנפשיים לרוב תחומים בזמן קבוע מראש. במקרים מסוימים ניתן להמשיך את הטיפול.

 

תשלום מסובסד בקופות החולים ובמרפאות הציבוריות

אפשרות נוספת לקיצור זמן ההמתנה המוצעת למבוטחי הקופות היא קבלת טיפול פסיכולוגי אצל פסיכולוג “פרילנסר” שעובד בכפוף לקופת החולים ומקיים את הטיפול בקליניקה הפרטית שלו. העלות היא סביב 150 ₪ (משתנה מקופה לקופה). גם כאן, מספר המפגשים הוא לרוב מוגבל ויש צורך בקבלת אבחנה שנכנסת לתיק הרפואי.

 

קבלת טיפול נפשי באוניברסיטאות

ניתן לקבל טיפול פסיכולוגי לתלמידי המקום. הטיפול לרוב ניתן על ידי סטודנטים או מתמחים בפסיכולוגיה תחת פיקוח של פסיכולוגים בכירים. גם כאן, המחיר הוא מסובסד אך רשימת ההמתנה לרוב ארוכה. לצד זאת, שווה לכם לבדוק מה הוא זמן ההמתנה באוניברסיטה בה אתם לומדים, אולי הוא בכל זאת קצר!

 

טיפול פסיכולוגי במגזר הפרטי

ניתן על ידי פסיכולוג בקליניקה פרטית ללא מעורבות של גופים אחרים. העלויות משתנות ונעות בין 250 – 700 ₪ ישנם גם מחירים גבוהים יותר. בעיני, טיפול פסיכולוגי פרטי לא צריך להיות בעלויות כאלו שידם של המטופלים אינה משגת. לתפיסתי, יש צורך להקנות אותו לקהל הרחב ולאפשר אותו לכמה שיותר אנשים בלי שיצטרכו להתמודד עם עלויות מאוד גבוהות. מילה שלא קשורה דווקא לקושי כלכלי שכבודו במקומו מונח, לפעמים הקושי לתשלום נובע ממנעים אחרים ועל זה כתבתי במאמר תשלום על טיפול פסיכולוגי, בפסקה שכתבתי על “החוש שלא הכרתם” אז אולי תרצו להכיר..

קליניקה לטיפול פסיכולוגי

איך לבחור טיפול נפשי?

במאמר הבא אדבר על צעדים חשובים ביותר לבחירת מטפל נפשי, על הדברים החשובים ביותר להצלחה של פסיכותרפיה. כמו כן, אפרט על תהליך ההכשרה של הפסיכולוג הקליני.

קרא עוד »
דילוג לתוכן