תשלום על טיפול פסיכולוגי
מה הסיבה לכך שכל כך קשה למטופל להוציא כסף על טיפול פסיכולוגי? ואיך המונח חוש טעם-נפשי קשור לזה. במאמר הבא ניתן למצוא תשובות לשאלות אלו ועוד..
טיפול פסיכולוגי אונליין ותמיכה נפשית באינטרנט, הם לא תחומים כאלו חדשים בארץ ובכלל העולם. היום אפשר לקבל תמיכה נפשית דרך צ’אטים באינטרנט מגופים שהוכשרו לכך, ישנן אפליקציות ואתרי אינטרנט שמזמינים לתקשורת עם אנשי מקצוע מתחם בריאות הנפש בעזרת הודעות וישנם גם מטפלים שמציעים טיפול נפשי בעזרת וידאו.
תקופת הקורונה והסגרים שבאו יחד איתה הביאו לתאוצה משמעותית בערוצים האינטרנטיים וחלה פריחה במתן שירותים של טיפול וסיוע נפשי מרחוק. מגופים ממשלתיים ובתי חולים לבריאות הנפש ועד לפסיכולוגים פרטיים אימצו את האופציה של תקשורת מרחוק. ישנם מאמרים בתחום, על היעילות של טיפול מסוג זה בהשוואה לטיפולים שהם פנים מול פנים אבל אני חושב שאמנע מלכתוב עליהם כאן ובמקום זה אשתף אתכם ברחשים שעולים מהשטח, מתוך שיחות שלי עם אנשי מקצוע ומתוך פורומים מקצועיים.
כבר אגיד מראש, שאין כאן נכון או לא נכון, ומה שנראה לי הכי נכון זה להציג כמה נקודות מרכזיות ושכל אחד יעשה את החושבים שלו בעניין. אז הנה, כמה נקודות במהלך הזמן בכל מיני הזדמנויות:
הטענה הזו מבוססת על זה שלא מעט אנשי מקצוע מעולם ה-CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) משתמשים בחשיפות ככלי טיפולי. לדוגמא: ידברו עם המטופל על כך שבשביל התמודדות עם חששות על רקע חברתי יש צורך דווקא להיפגש עם אנשים פיזית, ולפתח איתם שיחה לזמן מסוים, זמן שהותאם לרמת הקושי שלהם ולאט לאט ובהדרגה יהיה אפשר להגביר את זמן השיחה ולשלב גם אלמנטים נוספים. “המודלינג” שהמטפל רוצה להראות הוא שהוא מקדם יחסים פיזיים בין אישיים במצב שהוא בוחר בטיפול פסיכולוגי אונליין הוא לא ממש מקדם תהליך זה. מצד שני, חשוב להגיד שהתערבויות ובחירת מיקום ואופן הטיפול צריכות להתאים למטופל שלנו, נניח במקרה של חרדה חברתית חריפה ומטופל שנמנע מלהתחיל טיפול פנים מול פנים שווה לשקול דווקא טיפול אונליין. וגם אם הייתי מתחיל עם אותו מטופל טיפול אונליין הייתי שוקל להציע למטופל, לפי ההתקדמות שלו להגיע לקליניקה. בהצעה זו יש בעצם התערבות טיפולית שמסייעת לאותו מטופל להתקדם בעוד צעד לעבר התמודדות עם חרדה חברתית.
על האמירה הזו לא נראה לי שיש עוררין, גם לפסיכולוגים הקלאסיים והקפדניים ביותר מבינינו מבינים כנראה שלקטוע תהליך טיפולי לזמן בלתי ידוע וממושך זו החלטה שיכולה להביא להתדרדרות מצבו של המטפל, לפגם בקשר הטיפולי ואולי גם לסיומו. אבל, מה שכן עלה כמחלוקת בהקשר היה בין המטפלים שתמכו בטיפול בשיחות וידאו מול מטפלים שתמכו בשיחות טלפון. תומכי הטלפון אמרו שהווידאו גם כאשר היא טובה ויציבה היא עדיין “מגורענת” ולא מספיק איכותית כמדיום מול הראיה במפגש של פנים מול פנים. תומכי הוידאו אמרו בעצם שזה עדיף מרק קול אנושי ושהם רגילים לעבוד עם חוש הראייה ולהסתמך עליו כערוץ אינפורמטיבי חשוב במפגש הטיפולי.
זיגמונד פרויד בטח היה בוחר בשיחות טלפון, כי הוא טיפל באמצעות פסיכונאליזה שם המטפל והמטופל ממעטים ביצירת קשר עין לעומת מצב בו הם יושבים אחד מול השני, וזה כי הטיפול נעשה כאשר המטופל שוכב.
טוב, זה נכון. מה אפשר להגיד על זה? אפשר לבחור כל מטפל שעולה בדעתכם, ללא מגבלה. חסכון בפקקים, מתאים למצבים שחזרתם אחרי יום עבודה ואין כוח להיות בחוץ, המקרר קרוב ואפשר לנשנש משהו מיד אחרי הסשיין הטיפולי, נשמע מושלם.
טיפול פסיכולוגי אונליין מפספס ברגעים של שקט ובתקשורת לא מילולית.
אני יכול להתחבר לטענה הזו, ניואנסים, שקט ורבדי עומק מסוימים יכולים להיות מאתגרים בהרבה בעבודה בווידאו. איפה זה יבוא לידי ביטוי עוד יותר ובמקרים מסוימים וידאו כלל לא יתאים? למשל במטופלים עם מצבי עצמי שמתחלפים במהירות במהלך השיחה. הכוונה היא שבמקרים מסוימים מתמודדים עם טראומות מורכבות מבטאים צדדים שונים ומגוונים בעצמם ותשומת הלב לכך צריכה להיות מירבית והיא נסמכת על דוקיות בתוך ערוצים שונים אצל המטפל כמו ראייה, שמיעה ורגש, וזה מעביר אותי לנקודה הבאה שרציתי לדבר עליה.
בפסקה הקודמת התייחסתי לטראומה מורכבת במיקוד מצבי עצמי חלופיים ואוכל להוסיף לפסקה הזאת מצבים נוספים כמו קושי להבחין בין מציאות לדמיון, מקרים שבהם יש אובדנות או תוקפנות משמעותית. אלו המקרים שללא ספק הייתי מעדיף לראות בקליניקה אצלי פנים מול פנים ושמדיום אונלייני פחות מתאים בעיני.
ככלל אני מסכים, אבל יש יוצא מן הכלל שכבתי עליו בהמשך. טיפול פסיכולוגי אונליין בעיני הוא מדיום שכן ניתן לקיים בו טיפול פסיכולוגי אפקטיבי ויעיל, אפשר לעבוד בו ולהשיג תוצאות טיפוליות. אני מכיר את זה באופן אישי, מהקליניקה שלי ומטיפולים שאני עושה ולכן תומך באמירה זו. עם זאת, למי שיכול להגיע לטיפול פיזי הייתי ממליץ שכן להגיע מהסיבות שציינתי בשביל למקסם עוד יותר את היעילות, הקסם והחוויה שבטיפול נפשי.
מה הסיבה לכך שכל כך קשה למטופל להוציא כסף על טיפול פסיכולוגי? ואיך המונח חוש טעם-נפשי קשור לזה. במאמר הבא ניתן למצוא תשובות לשאלות אלו ועוד..
מה המטופל יכול לעשות בשביל לעזור לטיפול הנפשי שלו להצליח? במאמר הבא אביא מספר נקודות חשובות שיישומן כול לעזור להצלחה של טיפול פסיכולוגי. .
מה הן האפשרויות הקיימות כיום לטיפול פסיכולוגי?, מה הם המחירים לטיפול פסיכולוגי במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי ? במאמר הבא ניתן למצוא תשובות לשאלות אלו ועוד..
במאמר הבא אדבר על צעדים חשובים ביותר לבחירת מטפל נפשי, על הדברים החשובים ביותר להצלחה של פסיכותרפיה. כמו כן, אפרט על תהליך ההכשרה של הפסיכולוג הקליני.
אדם קהתי הוא מיסד, כותב ועורך האתר. הוא פסיכולוג קליני בקליניקה פרטית ובעברו התמחה במרכז לבריאות הנפש “גהה”. אדם קהתי הוא בעל תואר ראשון במדעי ההתנהגות מהמרכז האקדמי פרס, תואר שני בחינוך מיוחד מאוניברסיטת בר אילן ותואר שני נוסף בפסיכולוגיה קלינית מאוניברסיטת “אלטה” בבודפשט. בנוסף, הוא עבר סמינרים והשתלמויות בגישות מגוונות לטיפול פסיכולוגי. בזמנו הפנוי הוא סוקר מערכות אודיו ורכיבי אלקטרוניקה בהתלהבות ומעמיק בתחום המוסיקה.
טבעי שתחילת טיפול פסיכולוגי תעלה אצלך שאלות. אני מזמין אותך לפנות אלי בכל שאלה או התלבטות ואנסה לעזור לך מהידע והניסיון המקצועי שלי. ניתן להתקשר או לשלוח הודעה
טלפון: 0544903304
כתובת: אורנים 1, גבעת שמואל