פוסט טראומה
מה היא פוסט טראומה?, איך מתפתחת פוסט טראומה?, מה הם המרכיבים העיקריים של הפרעה פוסט טראומטית?, מתי לפנות לעזרה? במאמר הבא ניתן למצוא תשובות לשאלות אלו.
דף הבית » טיפול בטראומה מורכבת
פוסט טראומה מורכבת היא מצב נפשי שגורם להפרעה באיכות חייו של הסובל ממנה. מצב זה מתפתח מתוך פגיעה מתמשכת באדם ומתבטא בעיסוק בלתי רצוני בטראומה, חוסר וויסות רגשי, תחושת ניתוק ופגיעה בריכוז ובקשב, אשמה, בושה, פגיעה בדימוי העצמי, קושי ביצירת יחסים בין אישיים, פגיעה באמון ועוד.
חשוב לציין, כי אפשר לפתח טראומה בין אם הפגיעה המתמשכת מתבצעת כלפי האדם עצמו או כאשר הוא רק חשוף לה. למשל: משפחה בה אחד ההורים מתעלל ומשתמש באלימות ממושכת כלפי בן משפחה אחר מעלה את האפשרות לכך שבני המשפחה שחשופים לכך יפתחו טראומטיזציה משנית.
פוסט טראומה מורכבת חולקת קווי דמיון עם תסמונת פוסט טראומטית (PTSD) שכולנו מכירים אך היא שונה ממנה במשך זמן החשיפה למצב הפוגעני, להיחשפות החוזרת לפגיעה וביחסים בין אישיים שמתקיימים שם. לא ארחיב על ההבדלים מעבר לכך אך ניתן לקרוא עליהם בפירוט כאן.
הטראומה המורכבת מעצבת את אישיות האדם ופוגעת במישורים רבים בחייו. התמודדות עם פוסט טראומה מורכבת מהווה אתגר גדול עבור המטפל. היא מציבה אותו מול מצבים רגשיים סוערים, חוויות מטלטלות ומול התמודדות עם נקודות עיוורות בטיפול. בנוגע לנקודות עיוורות, הכוונה היא למצבים בהם הטראומות של המטופל נפגשות באופן לא מודע עם הטראומות של המטפל. בהתאם לכך, נוצר קושי לזהות ולעבד אותן. אחריותו של המטפל היא לנסות ולזהות מצבים אלו בשביל להתמודד איתם ולהפיק מהם חומר חשוב ביותר לטיפול. לצורך כך התנסות במקרים של טיפול בפוסט טראומה מורכבת והכרות מעמיקה עם גישות פסיכולוגיות ההתייחסויות שמעמיקות בנושא זה חשובות ביותר. לצד זאת, בהשראת גישת ACT, מצאתי שערכים חשובים ביותר כמו קבלה רבה לדברים שעולים מסייעת לתהליך הטיפולי ומאפשרת פתיחות לחוויה ועבודה משמעותית.
חשוב לזכור שהתהליך הטיפולי יכול להיות לעיתים מעגלי, אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה לרוב טומנים בבסיסם שבר ביחסי אמון בין אישיים וברוב המקרים לוקח זמן רב עד שיעזו לבטוח שוב, ובצדק. החיים לימודו אותם שאסור לבטוח באחר. מניסיוני, ניתן להגיע למצב של פתיחות והשוות האמון במסגרת טיפולית מתאימה ובעזרת טיפול בפוסט טראומה שיתקיים בגישה פסיכולוגית דינמית ומעמיקה. בהמשך, ולפי הקצב של המטופל, רצוי לגעת בעדינות במקומות הכואבים מתוך צורך לעבד את המאורעות הקשים ואת התחושות המתלוות לכך. מצבים אלו מועדים מטבעם להעלות תחושות מורכבות ביותר אצל המטופל ואצל המטפל ומאתגרים היחסים בטיפול אך הם גם מיועדים לאפשר למטופל שחרור מעיסוק בלתי פוסק בטראומה והשבה לחירות נפשית שאבדה.
מה היא פוסט טראומה?, איך מתפתחת פוסט טראומה?, מה הם המרכיבים העיקריים של הפרעה פוסט טראומטית?, מתי לפנות לעזרה? במאמר הבא ניתן למצוא תשובות לשאלות אלו.
כיצד מתפתחת פוסט טראומה? , היכן נמצאת הטראומה? ואיך נראית פוסט טראומה שקפאה בזמן? תשובות לשאלות אלו ועוד במאמר זה
אדם קהתי הוא מיסד, כותב ועורך האתר. הוא פסיכולוג קליני בקליניקה פרטית ובעברו התמחה במרכז לבריאות הנפש “גהה”. אדם קהתי הוא בעל תואר ראשון במדעי ההתנהגות מהמרכז האקדמי פרס, תואר שני בחינוך מיוחד מאוניברסיטת בר אילן ותואר שני נוסף בפסיכולוגיה קלינית מאוניברסיטת “אלטה” בבודפשט. בנוסף, הוא עבר סמינרים והשתלמויות בגישות מגוונות לטיפול פסיכולוגי. בזמנו הפנוי הוא סוקר מערכות אודיו ורכיבי אלקטרוניקה בהתלהבות ומעמיק בתחום המוסיקה.
טבעי שתחילת טיפול פסיכולוגי תעלה אצלך שאלות. אני מזמין אותך לפנות אלי בכל שאלה או התלבטות ואנסה לעזור לך מהידע והניסיון המקצועי שלי. ניתן להתקשר או לשלוח הודעה
טלפון: 0544903304
כתובת: אורנים 1, גבעת שמואל