ממה נובעת חרדה?
במאמר זה אסביר מהי חרדה, איך ההיסטוריה של החרדה משפיעה על ההווה, למה חרדה היא חשובה לנו ומתי היא יוצאת מכלל שליטה ולא משרתת אותנו.
דף הבית » הפרעת חרדה
במאמר הקודם עסקתי במגוון נושאים, ביניהם הטבעיות שבחרדה ונחיצותה עבור האדם. ראינו שהיא אפקטיבית במצבי חירום, להתמודדות עם סכנות, להשגת מטרות חשובות ועוד. השאלה המתבקשת היא מתי חרדה טבעית, זאת שבעצם משרתת אותנו בחיים היום יום בעצם הופכת להפרעה? מצב זה קורה כאשר החרדה מאבדת את התפקיד לו היא נועדה. ביטויים לכך נראים כאשר היא תופסת מקום מרכזי מאוד בחיים ופוגמת באיכותם, מביאה לסבל ולמצוקה רבה ומפריעה את השגרה והתפקוד היום יומי.
ישנן מגוון הפרעות, לכל הפרעה מאפיינים המייחדים אותה. לא אכנס כעת להסברים ספציפיים על כל הפרעה. בכל זאת, אתאר באופן כללי תסמינים בספקטרום של חרדה ואביא לכך דוגמאות להמחשה:
במישור הרגשי: פחד ומצוקה רבה אשר באופן עקיף מביאים לתחושות של דכדוך, ערך עצמי נמוך, אשמה ועוד. מצבים מתמשכים אלו יכולים להביא להפרעות במצב רוח ולדיכאון.
במישור הגופני: יובש בפה, דופק מואץ, מתח שרירים גבוהה, כאבים בחזה, סחרחורות, הזעה, כאבי בטן ועוד.
במישור המחשבתי: טרדות מחשבתיות בלתי פוסקות, מחשבות לא רציונאליות שקטסטרופה תתרחש, חששות להשתגע או למות ועוד.
במישור ההתנהגותי: חזרה על פעולות מסוימות שמביאות להקלה במצוקה שמעוררות מחשבות מסוימות. לדוגמא, אדם שסובל ממחשבות מציקות ומרבה לשטוף ידיים באופן חוזר ונשנה וכך חש הקלה במצבו. ביטוי התנהגותי נוסף הוא בהמנעות מדברים מסוימים בשביל לא לחוות חרדה. לדוגמא: אדם שחרד לדבר עם אנשים ימנע ממפגשים חברתיים וירבה לשהות בביתו.
מישורים אלו משפיעים ותלויים אחד בשני. לדוגמא: אדם חרד מאוד מלדבר עם אנשים, הוא ממעט לשתף את סביבתו בכך מאחר וחש בושה במצבו. בשל הפחד הוא ממעט לצאת מהבית ומרבה להתבודד. הריחוק מהסביבה מביא אותו לתחושת בדידות, לדכדוך ולתחושות אשמה כלפי עצמו.
עכשיו, אם הייתם שואלים את זיגמונד פרויד איך הוא היה המטפל בסימפטומים של חרדה שנראית לעיין כמו נגיד הזעה, אודם בפנים, יובש בפה או בתחושות פזיות כגון דופק מהיר וכן הלאה הוא בטח היה אומר לכם שהדברים האלו הם רמזים או יצוגים של בעיה אחרת, תשתיתית יותר, שזה בעצם קצה הקרחון ואם נצליח יחד להתבונן קצת עמוק יותר נבין משהו על בסיס הקושי שאיתו אנחנו מתמודדים.
במאמר זה אסביר מהי חרדה, איך ההיסטוריה של החרדה משפיעה על ההווה, למה חרדה היא חשובה לנו ומתי היא יוצאת מכלל שליטה ולא משרתת אותנו.
במאמר זה אסביר כיצד טיפול פסיכולוגי בגישה דינמית מבין מה היא חרדה וכיצד הוא מטפל בהפרעת חרדה לשם כך אעזר בדוגמאות מחיי היום יום
מה היא הפרעת מוכללת?, מה הם התסמינים?, איך הפרעת חרדה משפיעה על החיים ומה אפשר לעשות בשביל לשפר את המצב. במאמר הבא אתיחס לשאלות אלו ועוד..
אדם קהתי הוא מיסד, כותב ועורך האתר. הוא פסיכולוג קליני בקליניקה פרטית ובעברו התמחה במרכז לבריאות הנפש “גהה”. אדם קהתי הוא בעל תואר ראשון במדעי ההתנהגות מהמרכז האקדמי פרס, תואר שני בחינוך מיוחד מאוניברסיטת בר אילן ותואר שני נוסף בפסיכולוגיה קלינית מאוניברסיטת “אלטה” בבודפשט. בנוסף, הוא עבר סמינרים והשתלמויות בגישות מגוונות לטיפול פסיכולוגי. בזמנו הפנוי הוא סוקר מערכות אודיו ורכיבי אלקטרוניקה בהתלהבות ומעמיק בתחום המוסיקה.
טבעי שתחילת טיפול פסיכולוגי תעלה אצלך שאלות. אני מזמין אותך לפנות אלי בכל שאלה או התלבטות ואנסה לעזור לך מהידע והניסיון המקצועי שלי. ניתן להתקשר או לשלוח הודעה
טלפון: 0544903304
כתובת: אורנים 1, גבעת שמואל