הפרעות אישיות

נעל צהובה ונעל אדומה

  נכתב על ידי אדם קהתי, פסיכולוג

 

במאמר זה אסביר מה הן הפרעות אישיות באופן כללי, כיצד הן נוצרות וכיצד הן מאובחנות לפי המודל הפסיכיאטרי ולפי המודל הפסיכולוגי.

 

המודל הפסיכיאטרי לאבחון הפרעות אישיות

לפי האיגוד הפסיכיאטרי האמריקאי ובהתאם למדריך האבחון DSM-5, הפרעות אישיות מוגדרות בדפוס מתמשך של חוויות והתנהגויות החורגות באופן משמעותי מהנורמות החברתיות של תרבותו של האדם. המודל הפסיכיאטרי לא מסתפק באבחנה הכללית להפרעות אישיות ומחלק אותן למספר מקבצים כאשר בכל מקבץ יש מספר הפרעות אישיות שחולקות דמיון מסוים ביניהם ועם זאת שונות מספיק בשביל להיות מופרדות אחת מהשנייה.

 

סוגי הפרעות האישיות

מקבץ A כולל את שלושת ההפרעות הבאות: הפרעת אישיות פרנואידית, הפרעת אישיות סכיזואידית והפרעת אישיות סכיזוטיפלית.

מקבץ B כולל את ארבעת ההפרעות הבאות: הפרעת אישיות אנטיסוציאלית, הפרעת אישיות גבולית, הפרעת אישיות נרקיסיסטית והפרעת אישיות היסטריונית.

מקבץ C כולל את שלושת ההפרעות הבאות: הפרעת אישיות נמנעת, הפרעת אישיות תלותית והפרעת אישיות טורדנית כפייתית.

 

מתי מאבחנים הפרעות אישיות?

אבחון הפרעות האישיות נעשה רק בבגרות מתוך תפיסה כי אישיותנו מתפתחת, משתנה ומתעצבת במיוחד בגילאים מוקדמים. למשל בגיל ההתבגרות ישנם אלו שחווים שינויים רגשיים תכופים, מתקשים להסתדר עם גורמי סמכות, נוהגים באימפולסיביות ועוד. מאפיינים אלה יכולים להראות כמאפיינים של הפרעות אישיות אך בשלב זה של החיים מוקדם לדעת אם הן יתפתחו לכדי הפרעת אישיות בבגרות. לצד זאת, ישנן אבחנות שניתנות לילדים ולמתבגרים אך לא אכנס לזה במאמר זה.

 

כיצד מאבחנים הפרעות אישיות?

המודל הפסיכיאטרי מאפיין כל הפרעת אישיות על סמך התקיימות של קריטריונים מסוימים שתומכים בה. איסוף המידע נעשה מתוך דיווח המטופל ועל סמך התרשמות הקלינאי הבודק. הקריטריונים למילוי האבחנה שונים בהתאם לסוג ההפרעה. לדוגמא: בהפרעת אישיות כפייתית אחד הקריטריונים למילוי האבחנה הוא עיסוק כללי בפרטים, ברשימות, סדר ארגון, לוחות זמנים עד כדי כך שהוא מפספס את המטרה העיקרית במשימות. לעומת זאת, בהפרעת אישיות גבולית  אחד הקריטריונים למילוי האבחנה הוא התנהגות אימפולסיבית שעלולה להזיק להם לפחות בשני תחומים. למשל, נהיגה פזיזה וקיום יחסי מין לא אחראים.

 

המודל הפסיכולוגי לאבחון הפרעות אישיות

אוטו קרנברג הוא פסיכיאטר ופסיכואנליטיקאי ומומחה בינלאומי להפרעות אישיות שתרם רבות להבנתן ככלל ואת הבנתה של הפרעת האישיות הגבולית בפרט. בעברו, כיהן כנשיא האגודה הבינלאומית לפסיכואנליזה ומונה כפרופסור לפסיכיאטריה באוניברסיטת “קורנל” בניו יורק וניהל שם את המרכז להפרעות אישיות.

 

קרנברג יצר מודל שנשען על משתנים התפתחותיים וסביבה המסבירים כיצד נוצרות הפרעות האישיות. הוא מתריע ממצבים בהם הרושם שמתקבל מהמטופל הוא לבריאות נפשית ולתפקוד אופטימלי בעוד הוא לא בהכרח כזה אך נראה כך מאחר ובגנות כמו השלכה והכחשה שמטשטשות את אבחנתו. נדבח זה חסר בעיני בהסברים פסיכיאטריים מאחר והם מתמקדים יותר בסימפטומיזציה שנוצרת מתוך ההפרעה ומחסירים את המימדים הדינמיים וההתפתחותיים שמהווים את ליבת ההפרעות. מצב זה יכול להביא להתפספסות של הבנת מצבו האמיתי של המטופל.

מתוך תפיסה זו, קרנברג יצר את מודל ארגון האישיות.

 

מודל זה מציע שלוש רמות של ארגון אישיות להבנת האדם. הסיווג נעשה לפי הרמה בה האדם מצליח לתפוס את המציאות, ההגנות שמשרתות אותו, המידה בה האדם מבין את מצבו ומידת הלכידות הפנימית של חלקי האישיות שלו.

 

החלוקה לארגוני האישיות היא כזאת:

ארגון אישיות נוירוטי מתאפיין ביכולת תקינה לתפוס את המציאות כפי שהיא, בהגנות מפותחות כמו רציונליזציה ואינטלקטואליזציה ובמידת לכידות אישיותית טובה.

ארגון אישיות גבולי מתאפיין ביכולת כללית תקינה לתפוס את המציאות כפי שהיא. עם זאת ישנם מצבים בהן יתכן ערעור זמני בבוחן המציאות. ההגנות נמוכות. לדוגמא פיצול והשלכה ומידת הלכידות האישיותית מפוצלת

ארגון אישיות פסיכוטי מתאפיין בליקוי כללי לתפיסה תקינה של המציאות כפי שהיא.

 

מקורות:

מוניץ אליצור טיאנו ונוימן, פרקים נבחרים בפסכיאטריה, דיונון, 2010 (עמ’ 379-399).

Kernberg, O. F., & Caligor, E. (2005). A Psychoanalytic Theory of Personality Disorders. In M. F. Lenzenweger & J. F. Clarkin (Eds.), Major theories of personality disorder (p. 114–156). Guilford Press.

https://weillcornell.org/ottokernberg

למאמרים נוספים בנושא:

מה זה הפרעות אישיות

מה זה הפרעת אישיות? נכתב על ידי אדם קהתי, פסיכולוג קליני מומחה.   מה זה הפרעות אישיות? אתחיל בנימה אישית, קטגוריזציה של האישיות המבוססת על

קרא עוד »
דילוג לתוכן