דיכאון, קווים לדמותו

ילד עצוב

נכתב על ידי אדם קהתי, פסיכולוג

במאמר זה אסביר כיצד נראה דיכאון, כמה הוא נפוץ ומה הם מקורותיו

 

דיכאון או לא דיכאון? 

דיכאון הוא אחד הקשיים הנפוצים איתם מתמודד האדם. מה שעצוב בדיכאון, חוץ מהסבל הקשה שהוא מביא איתו זה שבהעדר תשומת לב אפשר לפספס אותו. מאחר וכל אדם סובל מירידות במצב הרוח ומדכדוך במהלך חייו יש בתחושות האלו משהו שמרגיש טבעי אכן כך, באמת לא כל באסה או עצב הוא בהכרח דיכאון קליני. נהפוך הוא, אנשים רבים נוטים להבהל ממצבים רגשיים מסוימים שכוללות תחושת “באסה”, חוסר חשק לעשות דברים, יום שהמצב רוח בו לא משהו, כמה ימים של דכדוך ורצון להישאר בבית. צריך להבדיל, אילו כי המצבים האלו הם שגרתיים וכל אדם חווה אותם כחלק מהחיים. מה לעשות, יש ימים טובים יותר וטובים פחות וגם ימים מבאסים וזה לגמרי בסדר, ככה זה אמור להיות כשחיים. לכן, צריך לשים לב בעיני לא ליפול לאבחנות יתר, בין אם זו אבחנה עצמית שהרבה אנשים אוהבים לעשות לעצמם ובין אם זה אבחנות שניתנות על ידי בעל מקצוע. תחשהו על חיים בלי עצב שכל הזמן שמחים בהם, יש בזה משהו לא טבעי ולא אמיתי. לכן קחו בשתי ידיים מצבים רגשיים שונים, הן בעצם נותנים לנו את האפשרות לחוות משהו מלא יותר בחיים ובעצמנו. 

 

אז מזה בעצם דיכאון? 

המאפיינים העיקריים לדיכאון קליני הם: תחושת מצב רוח ירוד, עייפות, קושי בשינה ובריכוז, עצב, בכי, חוסר אנרגיה, חוסר תקווה, חוסר הנאה, מחשבות או ביצוע של אובדנות, תאבון ירוד ועוד. מה שמכנס את המאפיינים האלו לכדי הפרעת דיכאון זה משך הזמן שהם נמשכים, שהוא לפחות שבועיים או יותר; העוצמה שלהם, הפגיעה שלהם בתפקוד והשילוב שלהם יחד.

 

מאיפה מגיע דיכאון?

התשובה הקצרה והמעניינת פחות היא:

מתוך שילוב של מספר גורמים שהקשרים ביניהם לא ברורים עד הסוף והם: המבנה האישיותי כולל אירועי חיים שעצבו אותו, מצבי חיים משבריים, תורשה, הורמונים וחומרים שמפורשים במוח או שמינוני הפרשתם חסרים במוח.

 

התשובה הארוכה והמעניינת יותר היא:

תלוי איך מסתכלים על זה. בוא נשחק רגע עם חלק מהגורמים שציינתי קודם לכן ונסדר אותם בסדר הבא: אירועי חיים, חוויות ואינטראקציות לא פשוטות מילדותנו עצבו את האופן בו אנו חושבים ותופסים דברים בעולם. בהתאם לכך, היום, כאשר אנחנו פוגשים בסיטואציות מורכבות בחיים אנו מתקשים להתמודד אתן באופן מסתגל ומפתחים דיכאון.

אדגיש כי בעיני התשובה הארוכה היא אופטימית ומציעה הסתכלות שמקדמת רווחה נפשית. תכונות אישיות מתאפיינות בעמידות מסוימת אך בהחלט ניתנות להגמשה ולשינוי במהלך החיים. אני מאמין שחיבור אמיתי למקומות ולאירועים שעיצבו את האישיות מאפשר להגיע לתובנות עצמיות, לצמיחה של דברים חדשים ולרווחה נפשית.

 

האם אני בדיכאון?

חשוב להבין שלא כל באסה קטנה או דכדוך רגעי הוא בהכרח דיכאון וגם אם כן, חשוב להבין שאנשים רבים בעולם סובלים מדיכאון ויש דרכים להתמודד עם זה. בכל זאת, בשביל להבין ממה אתם סובלים יש להיעזר באיש מקצוע מוסמך מבריאות הנפש שבשיתוף פעולה איתכם יאבחן ממה אתם סובלים.

 

מתי לפנות לעזרה?

חשוב לי להגיד שטיפול פסיכולוגי לדיכאון מחייב התמסרות לתהליך הטיפולי ולכן מצריך מהפונה מידה מסוימת של מוטיבציה ויכולת לשיתוף פעולה. בעיני, פניה לעזרה מקצועית צריכה להגיע מתי שאתם מרגישים שהמצב הקיים כבר לא מתאים לכם ואתם מבקשים לשנות אותו או שקרה משהו שהפר את האיזון שהייתם רגילים אליו ושאתם מתקשים להתגבר על כך לבד. רוצים לנסות להקל על עצמכם באופן מידי לבד?נסו לקחת משהו מהמאמר הזה, שמציע שני דרכים פשוטות, ישימות ועצמאיות להקל על עצמך ולשפר מצב רוח. אם פניך לטיפול אז במאמר הזה אני נותן דוגמא כיצד טיפול פסיכולוגי דינמי יכול לטפל בדיכאון.

למאמרים נוספים בנושא:

אישה מבוגרת מדוכאת

טיפול בדיכאון

במאמר הבא אעסוק בשאלה האם ניתן להתמודד עם דיכאון ואציע שתי אפשרויות מעשיות להתמודדות עצמית עם דיכאון.

קרא עוד »
מים

טיפול פסיכולוגי בדיכאון

טיפול פסיכולוגי בדיכאון. כיצד טיפול פסיכולוגי דינמי מטפל בדיכאון?, כיצד טיפול בגישת ACT מטפל בדיכאון? במאמר הבא אענה על השאלות האלו ועל שאלות אחרות בנושא זה

קרא עוד »
דילוג לתוכן